Uppdaterad 2022-04-20

  • 1

    Omgivningar

Marmorindustrin försvinner


Dystra tidningsrubriker 1978:

En industriell epok går i graven
Kolmårdsmarmorn olönsam efter 700 års brytning
Sista Kolmårdsmarmorn bryts.

"Om en månad bryts den sista stenen av den världsberömda Kolmårdsmarmorn. I dagarna får de sista marmorbrytarna sina uppsägningar av Ytong AB.

Det ligger nära till hands att romantisera brytningen och skapandet av den vackra kolmårdsmarmorn.
"Men det var ett skitigt jobb. På vintern kunde det vara för jäkligt, säger Stig Svensson. Men det är sånt man glömmer. Det är åtminstone bättre än att stå i en fabrik, säger Per Widerström.

De har båda upplevt när två av deras kamrater dödsstörtade i det 200 meter djupa brottet, ettan."


Sedan kom anklagande rubriker:

Högt spel i marmoraffären
Marmorbruket hemlighöll sina planer för kommunen
Det är bittert att det skall ta slut nu

"Ägarna till Nya Marmorbruks AB agerade på flera olika fronter och i kommunen betecknar man det som ett dubbelspel, där ansvariga kommunledare inte fick veta hela sanningen.

De verkliga förhållandena i spelet om marmorbruket börjar nu komma fram. Det stod för länge sedan klart att det inte fanns någon framtid för bruket. Malmen hade bivit för dyr att bryta. Medan man från ägaresidan försökte inbilla Kolmårdens kommun att framtiden skulle säkras om kommunen köpte mark och åtog sig borgen för lån, pågick på andra håll sonderingar för att sälja eller fusionera bruket.

På direkta frågor från kommunen om dylika saker pågick gavs nekande svar. Kommunen fick inte veta sanningen."

Många av marmorarbetarna bodde i Kopparbo. Vid fastighetsinventeringen 1950 var 4 fastighetsägare "marmorarbetare", men dessutom fanns det många söner och hyresgäster som arbetade vid Marmorbruket. De flesta var dessutom fiskare på "fritiden". Nedläggningen av verksamheten i Marmorbruket drabbade många i Kopparbo.

Chocken var alltså stor, precis som vid nedläggning av andra stora industrier. Sveriges skolbarn som på 1960-talet fick läsa om den viktiga Kolmårdsmarmorn, måste lära om.


1950c Marmorsagare
Gottfrid Svensson, mångårig hyresgäst i Lövsgata, vid marmorsågen. Foto ca 1940.