Uppdaterad 2022-04-20

  • 1

    Omgivningar

Fjällmossens naturreservat


Om man är sugen på skogspromenader finns det många intressanta områden i Kolmårdsskogarna. Fjällmossens speciella natur och rika djurliv har medfört att den klassats som naturreservat.

Vid infarterna till naturreservatet finns orienteringstavlor. Närmaste infart från Kopparbo är vägen förbi Lövsjön mot Fjällmossens by. Var beredd på en ordentlig promenad med grova stövlar, kikare och matsäck. Det blir en upplevelese där den totala tystnaden gör att ljud hörs på långa avstånd. Men gå tyst på stigarna så kanske det dyker upp något intressant djur. I området finns fiskgjuse, orre, tranor, älgar och rådjur. På vintern kan man höra pärluggla, sparvuggla och hornuggla. I vattensamlingarna kan man få se både vit och gul näckros.

Men man skall undvika att lämna de snitslade stigarna. Mossen gungar oroväckande och håller inte att gå på. Om man vill ta en tur ut på fastmarken är det lämpligt att ha orienteringskarta och kompass.

Det bor fortfarande människor vid Fjällmossen, t.ex. i byn där Fjällmossevägen slutar. Men förr fanns det betydligt fler bosättningar. Läs t ex om Jon på Holmen som bodde precis på gränsen mellan Östergötland och Södermanland.


Fjallmossen
Vägkartan visar sydöstra delen av Fjällmossen med ringar för Getslottet, klapperstensfältet (vid gränsen) och Pigas plågosten.


Inom reservatet kan också beskådas:

Getslottet
med imponerande klyftor och branta stup. Från topparna har man en strålande utsikt över mossen.

Vikingaborgen(djävulens åker)
Nordost om Lilla Göljen ligger ett klapperstensfält på 75 m. Det har skapats av brottsjöar och bränningar på den tid strandlinjen gick här.

Som alltid skapas myter kring naturfenomen. Här har man trott att en skatt skulle vara dold under stenarna och energiska skattsökare har flyttat mängder av stenar, naturligtvis utan att finna något

Pigas plågosten
Strax öster om Sörlandsleden finns ett enormt flyttblock, ca 6 m högt. Enligt sägnen skall en vallpiga tagit sin tillflykt till stenen för att undkomma vargar. Hon blev sittande där flera dygn innan hon hittades svårt medtagen och kunde räddas.

Rundvandring
Om man vill ha några timmars rundtur på stigar och vägar kan det vara lämpligt att börja vid Holmtorp, väster om Vrångsjön, och följa Sörmlandsleden. Då får man bl a se Pigas plågosten och klapperstensfälten.