Uppdaterad 2022-04-20

  • 1

    Omgivningar

Eriksgatan


Genom Kolmården

De medeltida kungarna måste ge sig ut på eriksgata för att besöka de olika landskapstingen där de skulle ta emot folkets trohetsed. Vid färden från Södermanland till Östergötland måste de passera Kolmårdens skogar.


Rövare

Färdvägen utefter eriksgatan var naturligtvis inte bara kungarnas paradväg utan det var även dåtidens E4, landsvägen som förde ryttarna från Uppsala eller Stockholm och vidare söderöver. Men ve den ryttare som ensam efter mörkrets inbrott gav sig ut på resa i den stora, vildvuxna Kolmårdsskogen.

Läs om rövare i Kolmården.


Kungsgården vid Bodaviken

Man förmodar att det var vid Bodaviken som östgötarna tog emot den nyvalda konungen av sörmlänningarna för att sedan i sin tur föra honom över Bråviken till Svinesund (nuvarande Svensksund) och vidare till Smålandsgränsen.

Det var så sent som 1925 man fann det område vid Bodaviken (intill nuvarande campingen) där man förmodar att landets konungar bytt lejd och gisslan under många århundraden. Utgrävningen uppvisade den största och förnämsta gården i Svintunadalen.


Gård redan på vikingatiden

Gårdsanläggningen består av 12 husgrunder och minst 41 gravar. Dessa vittnar om att här funnits en gård redan på 600-talet.

Där har vikingar bott och säkerligen har den lilla skyddande hamnen nedanför Fridsäters trädgård varit en lämplig utgångspunkt för vikingafärder.


Svintuna

har alltså vuxit upp vid en viktig punkt på den gamla färdvägen mellan Götaland och Svealand.