Uppdaterad 2022-04-20

  • 1

    Historia

Historien om en dalgång


5 - Sommargästerna tar över, endast en familj bodde kvar på vintern

På 1950-talet hade nästan hela området övertagits av sommargäster. De enda som bodde kvar under vintern var Ivan-Pelle med hustrun Rut och barnen Sune, Rune och Birgitta. Men jordbruket med djur och odling på Kalle-Pelles gamla mark sköttes av arrendatorn på Lövsgata.

Ivan arbetade på Tegelbruket men skötte också fyren. Dessutom fiskade han. Rut hjälpte sommargästerna med städning och köksarbete.

Barnen som bodde i Stora Kopparbo har berättat att familjen på 1930 och 40-talen fick flytta till Bäckängen när det var riktigt kallt. Det var bara pappa kvar hemma och han måste elda intensivt.


1934 Sondagsskolan
Söndagsskola hos Hanna Pettersson 1934. Rune och Sune Pettersson syns i mörka tröjor som nr 2 och 4 i nedre raden.


Sommargästernas barn har berättat om det paradis de upplevde i Kopparbo. De kommer ihåg blomstrande ängar och trädgårdar, dans på dansbanan och spännande turer in i skogen och ut på vattnet.

Det var kanske inte lika lustfyllt för de bofasta barnen. Visst var somrarna spännande även för dem, men vintrarna var mörka och kalla. Till skolan i Timmergata var ca 2 km på stigar genom skogen.

Men de var inte ensamma på vintern för i övriga Kopparbo fanns flera barn i samma ålder. Dessutom bodde det släktingar i närheten. Farbror och faster Wigren bodde i Berga liksom kusinerna Harald och Olga. Faster Hanna bodde nedanför Lövsgata.

En speciell syssla var att såga upp is och lägga upp isdösar så att sommargästerna kunde hålla sina isskåp kalla. Barnen sprang ärenden, kanske med en säck nyknackad is till punchen.


1950 Fridhem lekstoga
På sommaren var det fullt med barn. Här syns Birgitta Pettersson i mitten tillsammans med syskonen Olander och Markstedt vid Fridhems lekstuga.


1945c Harald o Emil Wigren vid sjobod
Far och son Wigren var de sista heltidsfiskarna i Kopparbo. I sjöboden (utanför bild) bodde Kristin Pettersson på sommaren så att hon kunde hyra ut Eriksdal till sommargäster. Foto 1945.