Uppdaterad 2022-04-20

  • 1

    Händelser

1975 Skogen brinner


Det har förmodligen varit skogsbrand i närheten av Kopparbo många gånger. Den senaste inträffade 1975 då situationen blev dramatisk för ägarna av fastigheterna närmast skogen. Elden stoppades bara ett hundratal meter från Karlslund. Ur tidningsartiklar kan man läsa:

"Vid 12-tiden gick det storlarm hos brandkåren i Norrköping varvid även Krokeks och Kvarsebo brandvärn kallades in. Rökutvecklingen var mycket kraftig och syntes på stort avstånd.

Branden började i närheten av TImmergata vid Bråviksstranden, och fick hjälp av den kraftiga vinden att arbeta sig västerut - mot bl a bebyggelsen l Kopparbo.

Släckningsarbetet försvårades av den dåliga tillgången på vatten. Visserligen fanns Bråviken att tillgå men att få upp vatten, ca 70-80 meter upp för svårforcerade stup, befanns omöjligt.

Ett stort problem för brandmännen var det stora antal "turister" som samlades på Kvarsebovägen. På grund av svårigheterna att få vatten på platsen körde tankbilar i skytteltrafik mellan branden och Kolmårdens djurpark. Antalet nyfikna var så stort att brandbilarna blev hindrade. Polis måste sättas in för att röja vägen från parkerade bilar och nyfikna.

'Först sent på kvällen var gränserna säkrade', omtalar brandingenjör Jan Hermansson. 'Det blir kritiskt igen på tisdagsmorgonen och förmiddagen då sjöbrisen sätter in och solen börjar värma upp markerna igen. Då måste vi ha en ordentlig styrka som kan ta hand om släckningen när det flammar upp igen. Klarar vi det kan jag nog säga att det inte längre är någon större fara. EftersIäckning och bevakning kommer dock att pågå en hel vecka framåt, om det inte kommer något regn. Det är torrt som fnöske i markerna.'

Vad som orsakat elden vet man ännu inte. Misstankar finns dock att den vållats av några fritidsfiskare som eldat eller slarvat med cigarretter.

Någon värdefull timmerskog var det inte som blev förstörd av elden. Vegetationen bestod mest av buskar och mindre träd. Dessutom fanns det mycket ris på marken."


1975 BrandenBranden
Röken låg tät över östra Kopparbo där många hus var hotade