Uppdaterad 2020-12-07

  • 1

    Området

Kopparbovägen 11


Råbäck

Råbäck byggdes 1905 av Robert och Olivia Karlsson på mark som avstyckats från gården Lövsgata. När de gifte sig 1903 bodde de i ett annat hus "Hemmet" som låg på andra sidan Kvarsebovägen, där Djurparkens parkering nu finns.

Men de beslutade att bygga ett nytt hus nere i själva Kopparbo. Det skulle vara så stort att man kunde hyra ut till sommargäster. Närmsta grannarna bodde i Bäckängen.

De fick arrendera ett lämpligt område i Kopparbo. Ett kontrakt skrevs där L J Pettersson "upplåter till Robert Karlsson på en tid av femtio år (50) från den 14 mars 1905 till samma dag 1955 nyttjande och besiktningsrätten till den mark som är belägen i hagen vid öfre ändan av gärdtet och som benämns Råbäck samt begränsas av en inhängnad vars omkrets är 133 meter."


2002 Kopparbov11
Foto 2002. Se utsikten från verandan


Man kom också överens om att: "l årlig afgäld erlägger innehavaren till mig eller mina rättsinnehafare den 1:a oktober hvarje år femton (15) kronor och därjämte 2 dagsverken hvarje år under bergningstid".

De byggde ett tvåvåningshus och ett litet hus på samma tomt. I november 1905 blev det stora huset klart och man flyttade in.

1909 friköptes fastigheten för 500 kr. Numera är den dessutom större än 1905.

Det lilla huset byggde Robert och Olivia själva. Från början fanns bara ett kök och en vind. Där bodde man på sommaren när det stora huset hyrdes ut till sommargäster. Senare kompletterades huset med ett rum och en veranda.

På försommaren innan sommargästerna anlände storstädades både stora och lilla stugan. Golven skurades, det fejades överallt och utrustning samt en del möbler flyttades till lilla stugan. Även barnen deltog i arbetet. Familjen flyttade dit och sommargästerna flyttade in i stora stugan. När sommaren var över och sommargästerna återvänt till Norrköping, tog familjen åter stora stugan i besittning.

Den lilla stugan var senare även bebodd under vintrarna. Olof Stenbäck med familj bodde där från 1938 till 1946 då de flyttade till sitt egna hus på Bäckängsvägen 4.

Efter Roberts död 1924 bodde Olivia kvar på Råbäck tillsammans med sin dotter och sina två fosterbarn. Fastigheten övertogs sedan av dottern Greta och hennes man Bertil Gustafsson, som var marmorarbetare och fiskare. År 1939 fick man elektricitet och 1945 moderniserades huset. Efter Bertils död 1979 flyttade Greta till Krokek och fastigheten övergick till barnen Eva och Lars.

Råbäck har alltså ägts av samma familj i mer än 100 år. Men 2013 såldes fastigheten. Se Köp och försäljning.


2008 Julkort Raback1918 Raback
Lilla stugan har fått besök av jultomten. Till höger: Foto 1918 med Greta, Olivia, Robert och Gunnar.


SolstickanSom ett kuriosum kan nämnas att familjen Nerman, barnen Ture och tvillingarna Einar och Birger (födda 1888), var sommargäster några år. Fadern var högerman och Ture vänsterradikal och det berättas om många högljudda diskussioner i Råbäck. Men den kanske mest kände i familjen blev Einar vars konst de flesta tänt på.